Over de SoVa-methode

De methode Connect is geschreven vanuit het verlangen naar een methode sociale vaardigheden die aansluit bij het christelijk reformatorisch basisonderwijs. Wij geloven dat Gods Woord leidraad is in ons leven en het ons ook alle lessen leert over het omgaan met onszelf, onze naaste en de wereld om ons heen. Daarom wordt ieder thema in deze methode begonnen met een gedeelte uit de Bijbel dat aansluit bij het onderwerp. Daarnaast is deze methode uniek omdat er in ieder thema een scheikundig proefje wordt ingezet om het thema voor de leerlingen inzichtelijk te maken. Hierbij leggen we niet uit welke scheikundige processen er plaatsvinden, maar bespreken we enkel hoe het proefje verbonden is met het onderwerp van het thema. Ieder thema wordt afgesloten met een "nadenkertje". Een samenvattende zin die de leerkracht kan uitprinten en ophangen in het lokaal, zodat er de dagen daarna nog naar verwezen kan worden.

Jaargangen

Connect bestaat uit drie jaargangen die los van elkaar aangeschaft kunnen worden. Binnen de school behandel je ieder schooljaar een jaargang. Nadat alle drie de jaargangen zijn behandeld, begin je als school weer met jaargang 1. Alle drie de jaargangen hoeven maar één keer aangeschaft te worden. Als school heb je vervolgens altijd toegang tot de jaargangen die je hebt aangeschaft. Dit bestaat uit een online omgeving met toegang tot de docentenhandleiding, diverse werkbladen en extra's en een presentatie van de les voor op het digibord.

thema's

Iedere jaargang bestaat vervolgens weer uit negen thema's, waarvan er twee burgerschapsthema's zijn. Hierdoor is Connect niet alleen een methode voor sociale vaardigheden, maar is het ook een mooie aanvulling wat betreft de burgerschapsthema's die we binnen het basisonderwijs behoren te behandelen. Denk hierbij aan thema's als rentmeesterschap, democratie, multiculturele samenleving en verschillen tussen mensen in bijvoorbeeld religie en seksuele geaardheid. Alles bezien vanuit wat de Bijbel ons hierover aanreikt.

De thema's in deze methode sluiten aan bij de kerndoelen van de SLO en zijn voor iedere groep hetzelfde, maar dan toegespitst op het niveau van de groep. Zo zijn de thema's onderverdeeld voor de groepen 1-3, 4-6 en 7-8. Wanneer de thema's op volgorde worden gegeven wordt er dus in de hele school aan hetzelfde thema gewerkt. Er kan echter ook voor gekozen worden om een thema te kiezen dat op dat moment speelt binnen de groep. Ieder thema is zo opgebouwd dat het in twee lessen gegeven kan worden. In de praktijk betekent dit dus dat er eens in de twee weken een les sociale vaardigheden wordt gegeven. Omdat je in de ene les misschien langer bij een bepaald onderdeel stil wil staan is ervoor gekozen om de thema's niet bij voorbaat al onder te verdelen in twee lessen, maar de keuze geheel bij de leerkracht te laten wanneer de eerste les eindigt. En zelfs wanneer je het gehele thema in één les kan behandelen blijft er nog de mogelijkheid over om er een tweede les aan te besteden door gebruik te maken van de extra opdrachten/werkbladen die er bij ieder thema zijn.

Opbouw

Ieder thema is op dezelfde manier opgebouwd. Dit biedt duidelijkheid voor de leerkracht en voor de leerlingen. Zo begint ieder thema met een gedeelte uit de Bijbel. Vervolgens gaan de leerlingen (iedere keer door middel van een andere werkvorm) met elkaar in gesprek over het thema, waarna het proefje volgt. Na het proefje geeft de leerkracht wat informatie over het thema en gaan de leerlingen aan de slag met een praktische en/of creatieve opdracht. Na het bespreken van deze opdracht volgt het nadenkertje en zijn er nog diverse extra opdrachten en/of werkbladen die de leerkracht zou kunnen inzetten bij het thema.

Connect circlesConnect circles